De SVN van nu

Stichting Volksmuziek Nederland

De Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) wortelt in de folkbeweging en legt van oudsher het accent op de volksmuziek uit Nederland en de omringende landen. Maar ook komt muziek uit Oost-Europa, Noord en Zuid-Amerika en de Nabije Oriƫnt aan bod. Voor het spelen van volksmuziek of wereldmuziek kunnen alle akoestische instrumenten gebruikt worden. Diatonische instrumenten nemen een eigen, speciale plaats in bij de SVN.

Bevorderen van het plezier in het (samen) spelen staat voorop. De SVN biedt weekend cursussen aan, heeft diverse publicaties op haar naam staan en komt tweemaal per jaar met een nieuwsbrief uit (Folknieuws).

Ook kun je ons volgen op onze facebook pagina

Cursussen

Gedurende het hele jaar zijn er verschillende weekeinden met workshops. In sommige daarvan staat een stijl of genre centraal, in andere een instrument of ligt de focus vooral op de expressie en de voordracht van de muziek.

svn_nu
Foto: Albert Versteegde

Er is aanbod voor zowel gevorderde muzikanten als beginners. Om op beginnersniveau mee te kunnen doen, moet je je instrument al wel een beetje beheersen, je hebt dan bijvoorbeeld al een jaar les gehad. Ervaring met volks- of wereldmuziek is op beginnersniveau nog niet nodig. Ook klassiek geschoolde spelers kunnen zich bij ons op het pad van de vrije, ongetemde volksmuziek wagen. In elke cursus is wel een samenspelgroep voor wie lekker met anderen wil spelen.

Medewerkers

Al onze workshops worden gegeven door professionele en doorgewinterde muzikanten met vaak een bijzondere staat van dienst. De Stichting wordt draaiende gehouden met ongeveer 20 vrijwilligers die in hun vrije tijd alles doen wat nodig is om de cursussen door het hele jaar te laten plaatsvinden. Zonder onze vrijwilligers is er geen SVN, dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Er is veel te doen. Extra helpende handen zijn altijd van harte welkom.

Vraagbaak

Regelmatig wordt een beroep op de SVN gedaan wanneer men iets te weten wil komen over muziek, muzieklessen, groepen, instrumenten en dergelijke. De SVN maakt gebruik van de kennis van haar achterban om een antwoord op de meest uiteenlopende vragen over volksmuziek te vinden.